top of page
anemo_edited_edited.jpg

ΑΝΕΜΩ

Ενα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες των ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων

GR: Welcome

​ΣΥΝΟΨΗ

Η Ελλάδα εκτείνεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, με κύρια μέρος της να είναι ηπειρωτικό, που περιστοιχίζεται από περισσότερα από 2.500 νησιά και νησίδες. Η ιδιομορφία της είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας αποτελείται από ορεινούς όγκους, σπάνιας ομορφιάς οι οποίοι καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό από εθνικούς δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές. Η θαλάσσια περιοχή βρέχει πολλά συμπλέγματα νησιών, που το καθένα από αυτά έχει μοναδικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν.


Τις τελευταίες δεκαετίες με όλο και πιο έντονο ρυθμό, η σπάνιας βιοποικιλότητας ελληνική φύση απειλείται με λεηλασία από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Οι εξορύξεις ορυκτών και η ισοπεδωτική και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα βουνά και στα νησιά της χώρας από άκρη σε άκρη, αναγκάζουν τις τοπικές κοινωνίες να ξεκινήσουν αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης και των τόπων τους. Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, επιχειρηματικά συμφέροντα φέρονται ως αποικιοκράτες σε ιθαγενείς στους ντόπιους πληθυσμούς, χρησιμοποιώντας κάθε ανίερο μέσο για να εξυπηρετήσουν την τοποθέτηση χιλιάδων ανεμογεννητριών. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τη στοχευμένη αβλεψία των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τόπου και οικοσυστήματος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν την κατασκευή των αιολικών πάρκων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές ή δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους. Το αποτέλεσμα είναι η βίαιη επέμβαση στα ορεινά και νησιωτικά οικοσυστήματα, η οποία επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.


Από αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο απειλούνται και τα περισσότερα νησιά του ιδιαίτερου συμπλέγματος των Κυκλάδων που χαρακτηρίζονται από μία μοναδική γραφικότητα. Κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κάνει απόβαση σε κατοικημένα και μη νησιά και νησίδες, φιλοδοξώντας να τα μετατρέψουν σε πλωτές μπαταρίες και σε μερικές δεκαετίες βιομηχανικά νεκροταφεία, με τους κατοίκους αυτών να βρίσκονται αντιμέτωποι με το χρέος της υπεράσπισης  των τόπων τους. Ποιοί είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι; ποιές είναι οι δραστηριότητές τους; πώς επικοινωνούν μεταξύ τους για τον κοινό αγώνα τους; ποιοί είναι αυτοί οι τόποι; τί μορφή έχουν αυτά τα τοπία που δε θα τα δούμε ποτέ στο εξής όπως ήταν για χιλιάδες χρόνια αν πραγματοποιηθούν αυτά τα εγκληματικά σχέδια; ποιά είναι η σχέση των ανθρώπων που κατοικούν εκεί με το φυσικό περιβάλλον;

Το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «το Μάτι του Κυκλώνα» επιχειρεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, πραγματοποιώντας ένα οδοιπορικό σε μερικά από τα απειλούμενα νησιά, ακολουθώντας το ταξίδι ενός πανό που διακινείται μεταξύ τους. Αγρότες, αρχαιολόγοι, ορειβάτες, άνθρωποι του τουρισμού, καλλιτέχνες και άλλοι κάτοικοι αυτών των νησιών, θα μας ξεναγήσουν στα τοπία και θα γνωρίσουμε τις δραστηριότητές τους σε σχέση με τη γη, τη θάλασσα και τον τρόπο ζωής τους. Ο σκοπός της ταινίας, είναι να μεταφέρει στο θεατή το ηχοτοπίο, τις εικόνες και ιδανικά να τον κάνει να φανταστεί τις οσμές, ώστε μέσα από αυτή την εμπειρία να αντιληφθεί και να συναισθανθεί την αγωνία των απλών ανθρώπων που στην ουσία μάχονται υπέρ της ζωής.

GR: Story
GR: Video
GR: Pro Gallery
bottom of page